Kraj in datum: Rogaška Slatina, 14.01.2011
Ciljna skupina: Vrtec Izvir
Delavnica »Kako se voda očisti?« je potekala za otroke vrtca Izvir, stare med 3 in 5 let, ki že vedo zakaj je potrebno piti dovolj vode, ki mora biti pitna, torej čista, vedo tudi na kakšen način naše telo vodo izloča in da v nekaterih deželah ljudje trpijo zaradi pomanjkanja vode, vedo tudi kje vse se voda nahaja in da poleg tekoče vode, poznamo še vodo v obliki ledu in pare.

Izvedli smo nekaj preprostih poskusov topnosti različnih snovi (riža, sladkorja, soli, Cedevite, olja in zemlje) v vodi.

Sledil je poskus plavanja različnih (žogice za golf, kovinske kroglice, stiropora, lesenega jabolka) predmetov na vodi.

Z otroki smo ugotovili, da se ogromno vode onesnaži in da narava tako velikih količin umazane vode ne more sama očistiti, zato ji to delo pomagajo opraviti čistilne naprave. Mi pa smo izvedli simulacijo čiščenja vode, kot poteka v naravi s pomočjo oglja, finega in grobega peska. V napravo smo nalili s črnilom obarvano vodo in presenetljivo- na drugi strani je ven pritekla neobarvana voda – očiščena torej.

Čisto za konec smo izvedli še zabavni poskus s katerim smo otrokom pokazali, da se poper ne mara umivati. V posodo z vodo smo natrosili poper in se nato s prstom, ki smo ga prej namočili v čistilno sredstvo, dotaknili popra. Prav smešno je bilo, kako jo je poper popihal ob rob posode.